Militæret sendt for å banke opposisjonen i parlamentet
I helgen var jeg i Kampala i Uganda for å lansere en bok under kulturfestivalen Bayimba. I boken intervjues femtito ledende personer innenfor kultursektoren i landet. En av dem er Bobi Wine. Wine er en av de mest populære musikerne i landet, og som uavhengig kandidat feide Wine inn i parlamentet i juli år, med en oppslutning på 75 prosent av stemmekretsen. Han er også kalt Ghetto-kongen. Politisk er han på den Museveni-kritiske siden, og er en markert motstander mot å oppheve presidentembetets øvre aldersgrense i grunnloven. I går, onsdag, ble han arrestert i parlamentet.
Det var store politistyrker foran parlamentet da jeg ankom Kampala torsdag i forrige uke. Nasjonalforsamlingen ligger like overfor Nasjonalteateret der Bayimba skulle arrangeres. Faisal Kiwewa, festivaldirektøren, hadde vært bekymret gjennomføringen, men folk hadde roet seg da parlamentet bestemte seg for å utsette saken som ville gi sittende president Museveni anledning til å fortsette i posisjonen han har hatt i over tretti år.
Fredag ble Bobi Wine oppholdt av politiet på veien fra flyplassen til hovedstaden Kampala. Han ankom Uganda fra USA der han dagen før hadde deltatt på Belinda og Bill Gates globale Goalkeepers-konferanse, sammen med folk som Malala og Obama. Den kortvarige arrestasjonen av Wine preget nyhetene i Uganda denne fredagen, og Wine selv lot ikke PR-anledningen gå fra seg. Bilder av ham med vaiende flagg og konstitusjonen til brystet ble spredt på Twitter og Facebook.
Lørdag var boklanseringen under Bayimba. Vi hadde samlet brorparten av bokens deltakere. Wine var ikke blant dem, dessverre. Han er en av de meget få av disse unge og moderne systemkritikerne, tilhørende kultursektoren, som har gått aktivt inn i politikken. Dette gjelder både Afrika og Midtøsten. Rollen til disse folkene er progressiv og endringsrettet, og de jobber som aksjonister, på utsiden av systemet. Wine tok med seg aksjonist-rollen inn i sitt arbeid som politiker.
Det ble endelig søndag under Bayimba-festivalen, og folk møtte i tusentalls for å oppleve Wine på scenen. Mellom sanger om frihet, ungdom og samhold appellerte han til folk om å engasjere seg i konstitusjonssaken. ”Forsvar konstitusjonen før den blir for svak til å forsvare deg”, oppfordret han. Det ble en stor kveld. Fotografiene haglet i sosiale medier – også det som Wine-fotografen Ninye Tabz tok, med Wine foran og horden av publikum bak seg. Jeg fikk en sterk følelse av folkeopprør.
Tirsdag var det ny behandling av grunnlovsforslaget. Bobi Wine overnattet i slummen for å unngå politiet. Transporten ordnet han på vanlig Kampala-vis, med lett motorsykkel. Slik lykkes han med å avlede politiet som hadde omringet den mer fasjonable boligen hans. Ved inngangen til Parlamentet tok han på seg sin røde bandera, som resten av opposisjonen. Hodeplagget ble først fjernet etter anmodning fra parlamentets leder da forhandlingene startet. Under sesjonen ble det hevdet at ett medlem av posisjonen var bevæpnet. Dette førte til regelrett slåssing. Når debatten omsider ble gjenopptatt startet opposisjonen å synge nasjonalsangen. Parlamentets leder utsatte videre behandling til dagen etter, onsdag, i går. Opposisjonen feiret utsettelsen som en seier, og Bobi Wine kunngjorde at slaget ble vunnet med sang.